Založ si blog

Dôchodcovia v práci a mladí doma

Patrím ku generácii ľudí , ktorí pracujú celý svoj život a pojem neísť do práce okrem krátkych dovoleniek nepoznám. Vďaka zmenám v spoločnosti sa našej generácii darí chytiť všetky „pozitíva“ predlžovania veku pre odchod do dôchodku. Z pôvodnej 55 ky , ktoré vyplývali z mojej práce na profesii zaradenej do I. kategórie ( ťažká ,zdraviu škodlivá práca v hutníctve ) , mám dnes pred sebou ďaľších niekoľko nútených rokov.  Verte , že nie som z toho nadšený. Môj výkon je už ďaleko od toho , čo som dokázal,  keď som bol mladší. Nie , že by som nerobil ,ale už je cítiť obmedzenia ,ktoré sú dané mojim poznaním z minulosti .

Vo svojej práci sa často stretávam s generáciou mladých ľudí , ktorých životný osud je presne opačný . Mnohí z nich pracujú  len chvíľkovo , bez ohľadu na to či sú , alebo nie sú sociálne poistení , žijú zo dňa na deň a „zarábajú“ na splátky za tovar na ktorý ešte nemali ,ale vďaka dobrodincom z rôznych pôžičkových spoločností si to už teraz kúpili . Ich mzda  je na úrovni prežívania a tak sa zadlžujú  zo dňa na deň  pričom splatenie požičaného je v nedohľadne . Oni by aj robiť za lepších podmienok chceli , ale v štáte , kde sú úrady a firmy  plné “ starcov “ , mnohokrát predstierajúcich „poctivú“ prácu dokonalým prepisovaním dokumentov ,ktoré si vyberú z archívov , kde ich pred desiatkami rokov sami uložili,  to nie je možné.

Rozmýšľam nad tým , akému štátu toto vyhovuje? Aký štát môže mať záujem o prácu“starcov“ a nezáujem o prácu mladých? Stále my z toho vychádza , že to môže byť len štát veľmi ,ale naozaj veľmi chudobný , ktorý dnes radšej zbiera odvody od lepšie zarábajúcich „starcov“ a používa ich na platenie sociálnych dávok pre mladých . Ako dlho to môže fungovať ?

Môzeme veriť politikom , ktorí si vymýšľajú len preto aby kryli svoje mocenské ciele?

14.12.2023

Stoltenberg ukázal vo svojom prihovore ako sa snaží jasne črtajúcu prehru Ukrajiny vo vojne s Ruskom prezentovať ako víťazstvo. Stal sa zajatcom nerealnych vyhlasení predstaviteľov NATO na začiatku vojny na Ukrajine . Rusko je na pozíciách kde chcelo byť na začiatku operácií na Ukrajine a ináč to v ďalších rokoch ani nebude. Fico má na situaciu reálnejšie pohľad ako [...]

Post Bellum

29.08.2022

Novodobí historici z Post Bellum dostali dnes ráno priestor v Rádiu Slovensko v relácii DRS. Z ich webu: Post Bellum SK je občianske združenie, ktoré od roku 2011 na Slovensku vyhľadáva a dokumentuje spomienky pamätníkov kľúčových momentov 20. storočia. Zaznamenávame príbehy a snažíme sa rozprávať ich ďalej: veríme totiž, že konkrétne ľudské osudy sú tou najlepšou [...]

Sloboda je len vtedy keď . . . . . . .

20.08.2022

Dnes som si prečítal v texte k FB príspevku pani prezidentky aj túto vetu: „Inváziu vojsk Varšavskej zmluvy si odrazu nepripomíname ako historickú udalosť, ktorá definitívne patrí do minulosti, ale ako znovu aktuálnu a ožívajúcu hrozbu. Opäť zomierajú nevinní ľudia iba preto, že si slobodne vybrali svoju budúcnosť „. Má úplnú pravdu. Dnešná vojna na [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 81360x
Priemerná čítanosť článkov: 2625x

Autor blogu

Kategórie