Založ si blog

Cesta z ekonomickej krízy.

Ekonomická kríza tohto sveta trvá. Cítime to okolo nás každú chvíľu a všade . Nezamestnaných pribúda a objednávok vo firmách ubúda. Bodaj by nie , však nezamestnaní nemajú za čo kupovať a aj tí zamestnaní sú strašení ako si musia ( chceli by si ak by im niečo zostávalo !!! )  šetriť na dôchodok , lebo štát na to zanedlho nebude mať . Počúvame rozprávkovo platených ekonómov hovoriť o tom , že sa kríza skončí. Nevedia však kedy.  Nezdá sa Vám náhodou , že to isté vieme aj my? Doteraz sa vždy každá kríza skončila , prečo by neskončila aj teraz .  Prečo radšej nerozprávajú o metódach ako krízu skončiť ? To by malo aj hodnotu , za ktorú by si zaslúžili svoje peniaze.

Všetko čo sa deje okolo nás má svoju logiku .  Myslím si , že aj strašenie ľudí slovom „kríza“ mnohým vyhovuje. V čase krízy sa môžu ukázať. Ináč by si ich nikto asi ani nevšimol.

Všetci vieme , že kríza sa skončí , keď ľudia začnú kupovať to čo reálne potrebujú . Každá kúpa za reálne peniaze znamená potrebu vyrábať.

 

Príčina krízy č.1.  Lebo ľudia majú veľa a nič teraz nepotrebujú.

Ak je to tak , potom nechápem prečo sa snažíme vyrábať a podporovať výrobu výrobkov , ktoré nikto nekupuje . Podpora výroby tovaru , ktorý nikto nepotrebuje je len naťahovanie krízy. Keď to kúpim dnes (s podporou štátu sa to stáva lacnejšie) hoci som to ešte nepotreboval , tak dlho dlho nebudem potrebovať nič. Nemohli by sme radšej ten čas a peniaze zbytočne použité na výrobu nepotrebného tovaru využiť ináč a urobiť napr. okolo seba poriadok ?

Navrhujem celému svetu nejaký čas vôbec nevyrábať , alebo „dohodnúť“ sa na znížení výroby a počkať si kedy ľudia budú reálne  potrebovať znovu kupovať.

 

Príčina  krízy 2.  Lebo ľudia nemajú peniaze aby kupovali

Aj to je možné , ale zadarmo tie peniaze nemôžu dostať. Už doteraz dostali veľa dopredu na pôžičkách ,ktoré teraz treba splácať . Nemajú ani na splácanie ,tak ako by si mohli požičať viac. Podpora pôžičkami , ktoré nikto nie je schopný splatiť je znovu len naťahovanie krízy.

Navrhujem zakázať požičiavať ľuďom na tovar , ktorý si môžu kúpiť až potom keď si na to sami zarobia. Stačilo by stanoviť mieru zadĺženia . Treba zakázať požičiavať rôznym pokútnym nebankovým subjektom , ktoré snáď ani neskúmajú či im to požičiavajúci môže niekedy vrátiť. Čo budú robiť so zhabaným majetkom ?

 

Príčina krízy 3. Ľudia majú aj peniaze , ale nekupujú spotrebný tovar , ale tzv. cenné papiere ,ktoré sú uložené hlboko v trezoroch bez reálneho pohybu

Toto je vysoko pravdepodobné v štátoch , kde sú platy niekoľkonásobné oproti našim napriek tomu ,že ich životné náklady sa vysoko podobajú našim . Čo robia s prebytkom? Kupujú papieriky , ktorým niekto prisúdil hodnotu ,ktorú nikdy nemali a ani nebudú mať. Výroba papierikov však takmer nikoho nezamestná stačí kvalitná „kopírka“ a tlačí sa.

Navrhujem netlačiť „papieriky “ a prisudzovať im hodnotu ,ktorú nemajú . Peniaze treba používať na reálny tovar ,alebo službu . Ak peniaze nepotrebujú ,tak ich treba od nich stiahnúť a použiť na projekty ,ktoré prinesú do budúcna menšiu závislosť sveta na spotrebe

 

Nezdá sa Vám ,že svet robí dnes všetko naopak ? A možno tomu vôbec nerozumiem. Nech sa však vyjadria tí čo tomu rozumejú . Začnite prosím !!! Teraz máte priestor Vy.

 

 

 

Môzeme veriť politikom , ktorí si vymýšľajú len preto aby kryli svoje mocenské ciele?

14.12.2023

Stoltenberg ukázal vo svojom prihovore ako sa snaží jasne črtajúcu prehru Ukrajiny vo vojne s Ruskom prezentovať ako víťazstvo. Stal sa zajatcom nerealnych vyhlasení predstaviteľov NATO na začiatku vojny na Ukrajine . Rusko je na pozíciách kde chcelo byť na začiatku operácií na Ukrajine a ináč to v ďalších rokoch ani nebude. Fico má na situaciu reálnejšie pohľad ako [...]

Post Bellum

29.08.2022

Novodobí historici z Post Bellum dostali dnes ráno priestor v Rádiu Slovensko v relácii DRS. Z ich webu: Post Bellum SK je občianske združenie, ktoré od roku 2011 na Slovensku vyhľadáva a dokumentuje spomienky pamätníkov kľúčových momentov 20. storočia. Zaznamenávame príbehy a snažíme sa rozprávať ich ďalej: veríme totiž, že konkrétne ľudské osudy sú tou najlepšou [...]

Sloboda je len vtedy keď . . . . . . .

20.08.2022

Dnes som si prečítal v texte k FB príspevku pani prezidentky aj túto vetu: „Inváziu vojsk Varšavskej zmluvy si odrazu nepripomíname ako historickú udalosť, ktorá definitívne patrí do minulosti, ale ako znovu aktuálnu a ožívajúcu hrozbu. Opäť zomierajú nevinní ľudia iba preto, že si slobodne vybrali svoju budúcnosť „. Má úplnú pravdu. Dnešná vojna na [...]

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 81270x
Priemerná čítanosť článkov: 2622x

Autor blogu

Kategórie