Založ si blog

„Mať právo na prácu“ a „mať právo na prácu“.

Predstavujem si dvoch ľudí toho istého pohlavia ,rasy,pleti,viery, …… sú v tej istej strane ,sú rovnakej národnosti…… Všetko je u nich rovnaké , až na  rozdiel , ktorý spočíva v ich veku a z toho vyplývajúcich  rozdielov  . Jeden má 19 (….., 24?) rokov a práve skončil školu a nemá prácu a druhý má už niekoľko mesiacov nad vekom , ktorý sa volá „dôchodkový vek “ a pracuje.
Podľa našej ústavy  majú obaja právo na prácu. Prečo však jeden pracuje a druhý nie ? Sú si v tomto prípade rovní v právach ? Mladý má právo na prácu  , ale nikto mu ju nedá napriek tomu ,že sa o ňu uchádza . Má právo na sociálnu podporu ak splní podmienky dané zákonom . Dôchodca má právo na prácu a nikto mu ju nemôže zobrať . Má právo na mzdu a dokonca má právo aj na dôchodok . Sú si naozaj títo dvaja rovní v právach ?
Čl. 35

(1) Každý má právo na slobodnú voľbu povolania a prípravu naň, ako aj právo podnikať a uskutočňovať inú zárobkovú činnosť.
(2) Zákon môže ustanoviť podmienky a obmedzenia výkonu určitých povolaní alebo činností.
(3) Občania majú právo na prácu. Štát v primeranom rozsahu hmotne zabezpečuje občanov, ktorí nie z vlastnej viny nemôžu toto právo vykonávať. Podmienky ustanoví zákon.

Čl. 12
(1) Ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach. Základné práva a slobody sú neodňateľné, nescudziteľné, nepremlčateľné a nezrušiteľné.
(2) Základné práva a slobody sa zaručujú na území Slovenskej republiky všetkým bez ohľadu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo, politické, či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine, majetok, rod alebo iné postavenie. Nikoho nemožno z týchto dôvodov poškodzovať, zvýhodňovať alebo znevýhodňovať.

 

Uplatňovania tohto ústavného práva právo mi pripadá tak trochu ako známa situácia dvoch určitým spôsobom vzájomne naviazaných ľudí , ktorých situácia sa dá definovať : Obaja majú nos v „zadku“. Jeden má nos v zadku a aj druhý má nos v zadku . Myslíte si ,že sú naozaj na tom rovnako ? Nezdá sa Vám , že ten vzadu je na tom mierne horšie?

Rozmýšľam ,kde vlastne je ten článok ústavy,ktorý  dáva právo starších po dosiahnutí dôchodkového veku obsadzovať pracovné miesto bez časového obmedzenia  ?

Môzeme veriť politikom , ktorí si vymýšľajú len preto aby kryli svoje mocenské ciele?

14.12.2023

Stoltenberg ukázal vo svojom prihovore ako sa snaží jasne črtajúcu prehru Ukrajiny vo vojne s Ruskom prezentovať ako víťazstvo. Stal sa zajatcom nerealnych vyhlasení predstaviteľov NATO na začiatku vojny na Ukrajine . Rusko je na pozíciách kde chcelo byť na začiatku operácií na Ukrajine a ináč to v ďalších rokoch ani nebude. Fico má na situaciu reálnejšie pohľad ako [...]

Post Bellum

29.08.2022

Novodobí historici z Post Bellum dostali dnes ráno priestor v Rádiu Slovensko v relácii DRS. Z ich webu: Post Bellum SK je občianske združenie, ktoré od roku 2011 na Slovensku vyhľadáva a dokumentuje spomienky pamätníkov kľúčových momentov 20. storočia. Zaznamenávame príbehy a snažíme sa rozprávať ich ďalej: veríme totiž, že konkrétne ľudské osudy sú tou najlepšou [...]

Sloboda je len vtedy keď . . . . . . .

20.08.2022

Dnes som si prečítal v texte k FB príspevku pani prezidentky aj túto vetu: „Inváziu vojsk Varšavskej zmluvy si odrazu nepripomíname ako historickú udalosť, ktorá definitívne patrí do minulosti, ale ako znovu aktuálnu a ožívajúcu hrozbu. Opäť zomierajú nevinní ľudia iba preto, že si slobodne vybrali svoju budúcnosť „. Má úplnú pravdu. Dnešná vojna na [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 81139x
Priemerná čítanosť článkov: 2617x

Autor blogu

Kategórie