Post Bellum

29. augusta 2022, poslanec, Nezaradené

Novodobí historici z Post Bellum dostali dnes ráno priestor v Rádiu Slovensko v relácii DRS.

Z ich webu:

Post Bellum SK je občianske združenie, ktoré od roku 2011 na Slovensku vyhľadáva a dokumentuje spomienky pamätníkov kľúčových momentov 20. storočia. Zaznamenávame príbehy a snažíme sa rozprávať ich ďalej: veríme totiž, že konkrétne ľudské osudy sú tou najlepšou cestou k poznaniu vlastnej minulosti.

Zaujímajú nás pohľady na dejiny z rôznych strán. Každý príbeh pamätníka rozpráva o dilemách, ktorým museli naši rodičia, starí rodičia a prarodičia čeliť – a stavia nás pred otázku, ako by sme sa v podobných situáciách zachovali my. Pamätníci kľúčových momentov 20. storočia rýchle umierajú.

Dnes je sviatok Slovenského národného povstania, ktoré pre generáciu našich rodičov a prarodičov , ktorí v čase II. svetovej vojny žili a mnohí z nich sa do povstania priamo zapojili . Ak by ešte žili , tak by sa dozvedeli, že :

“ SNP bolo povstaním Židovskej komunity proti Vláde Slovenského štátu ku ktorému sa pripojili aj Slováci a ešte pár desiatok iných národností“ . Žiadny fašizmus nebol ani náhodou spomenutý

Môj 40 rokov mŕtvy ujo , účastník SNP, sa práve obrátil v hrobe …..

Čo nás ešte čaká ?